Klassiske guitarer

Der er mange variable at tage stilling til når en håndbygget guitar er på tegnebrættet: Klangbillede og spilbarhed for den man bygger til, de forskellige trævalg og design – bare for at nævne nogle af de vigtigste.

Til mine guitarer anvender jeg kun de bedste materialer, så mine instrumenter kan blive til glæde for øret, hænderne og øjet i mange år.

Dækket
Guitarens dæk og afstivningen på dækkets bagside er det som betyder mest for den klassiske guitars lyd, klangfarve, balance og volumen.

Derfor udvælger jeg gran eller ceder med den bedste åretegning, struktur og lagring, og lægger et stort arbejde i udformning og bearbejdning af afstivningen. Typisk giver gran en meget klar klang hvor ceder har en mere afrundet blød klang.

Ryg og sider
Til ryg og sider bruger jeg palisander. Der er mange andre muligheder, men jeg foretrækker palisander, der både er et smukt og akustisk glimrende træ.

Hals og gribebræt
Halsen laver jeg af mahogni, ofte ilagt ibenholt eller palisander for at give styrke og stivhed.

Gribebrættet er i ibenholt; nogle gange bruger jeg dog palisander, de flammer meget smukt, og er næsten ligeså hårdt og slidstærkt som ibenholt.

Lakering
Den mest langsommelige og omstændelige lakering er desværre også den bedste, nemlig fransk polering. Det er shellak iblandet sprit, som påføres rigtig mange gange i meget tynde lag.

Det resulterer i en tynd ensartet hård overflade, som giver den mindst mulige påvirkning af træets akustiske egenskaber, beskytter mod fugtighed og styrker lyden, bl.a. på grund af sin hårdhed. Derudover har det en meget smuk glød.

Endvidere anvender jeg et enkelt tyndt lag shellak indvendig også. Det forsinker optagelse og afgivning af fugt, så de negative virkninger af hurtige fugtighedsudsving minimeres.