Fregatten Jylland Guitarer

Fregatten Jylland var den sidste af tre skruefregatter af den såkaldte Niels Juel klasse. Som den eneste af de tre var den født med dampmaskine og blev søsat 20. november 1860.

Det var flådens hurtigste skib og var sine sejlførende fjender overlegen, da den kunne manøvrere for maskinkraft uden hensyntagen til vindforhold.

Den 9. maj 1864 skriver Fregatten Jylland sig ind i historien som del af den danske eskadre, der udkæmpede – og vandt – søslaget ved Helgoland.

Fregatten Jylland var et højteknologisk slagkraftigt vidunder, men bare få årtier senere var det udmanøvreret af de moderne panserskibe i stål, der startede en hel ny type krigsførelse på verdenshavene.

På sine sidste aktive dage fungerede Fregatten Jylland som kongeskib for Christian IX.

World Ship Trust medaljen er verdens fornemmeste hædersbevisninger til historiske skibe. Medaljen kan kun overrækkes til statsoverhoveder for stater, som har bevaret skibe som tilhører verdens maritime kulturarv. I 1985 fik Dronning Margrethe på Fregatten Jyllands vegne overrakt medalje nr. 4.

I 2008 fremstillede Nationalbanken en 20 krone med Dronning Margrethe II på forsiden og Fregatten Jylland på bagsiden. Hver guitar har indlagt et eksemplar af denne mønt.

Træet er doneret af Fregatten Jyllands værksted i november 2013.